30/1/2019

KHO 2019:6 Osakas ei saanut vähentää tulonhankkimismenona omistamalleen osakeyhtiölle antamansa takauksen johdosta maksettavakseen tullutta lainaa


KHO piti edelleen kiinni linjastaan, joka voisi olla toisinkin, kun osakas saa yhtiöstä tulonsa ja toimii hallituksen jäsenenä ja mm. vastaa rikosoikeudellisesti tekemisistään yhtiössä tyypillisesti hallituksen jäsenenä. KHO:n perusteluiden mukaan osakas ei itse ollut harjoittanut sitä elinkeino- tai ansiotoimintaa, jota hänen sitoutumisensa Oy:n veloista edistää. Näkemys on yrittäjänäkökulmasta tosielämälle vieras, koska lainoja yleensä annetaan yhtiölle juuri säännöllisen tulon saamista varten osakkaalle. Lainsäädöntötoimet asiassa olisivat tuiki tarpeellisia.

Onni onnettomuudessa on, että luonnollinen henkilö voi nyttemmin tuloverolain mukaan vähentää luovutustappion paitsi luovutusvoitoista, myös pääomatuloistaan. Tämä tarkoittaa, että osakasten kannattaa kriittisessä tilanteessa (ja paljon ennen sitä) ennemmin sijoittaa lainasumma yhtiöön tai konvertoida jo annettu laina omaan pääomaan, jotta rahoituksen määrä olisi edes mahdollista päästä vähentämään verotettavasta pääomatulosta luovutustappion kautta. Mikäli näin ei toimi, joutuu ääritilanteen sattuessa pykälällä lyönnin kohteeksi, eli yhtiölle annettu rahoitus ei olekaan tulon hankkimisesta johtuva meno, vaan tuloverolain mukaisessa tulolähteessä vähennyskelvoton menetys.

Elinkeinoverolain mukaan tuollainen menetys on vähennyskelpoinen.

Petteri Ruotoistenmäki, verolakimies


Asiasanat: laina, takaus, menetys, vähennyskelvoton, tulonhankkimismeno, verojuristi

« Ajankohtaista